Sekaná posté - se smetanou, sýrem a zeleninou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

800 g mletého masa mix vepřové a krůtí
200 g Eidamu
100 ml smetany na vaření (10%)
2 lžíce Vegety Podravky nebo jiného dochucovadla
4 starší rohlíky
1 masitá paprika
4 sladkokyselé okurky
1 cibule
4 stroužky česneku nebo 1 lžíce sušeného mletého česneku
strouhanku na případné zahuštění
1 rozšlehané vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky nakrájíme na drobnější kostičky, dáme do velké mísy, zasypeme dochucovadlem a zalijeme smetanou. Rukou trochu utlačíme a necháme smetanu vsáknout.

  2. Sýr nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Cibuli, papriku a okurky nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a vše společně s mletým masem přidáme k rohlíkům.

  3. Nejlépe rukou důkladně promícháme a necháme hodinu uležet. Poté znova promícháme, bude-li se nám směs zdát málo hustá, přidáme trochu strouhanky a opět promícháme.

  4. Navlhčenýma rukama vytvarujeme 2 šišky, dáme do pekáčku s malým množstvím vody a potřeme rozšlehaným vejcem.

  5. Vložíme do předehřáté trouby a na nejvyšší výkon (mám plynovou) pečeme 10 minut. Poté výkon trouby snížíme na polovinu a pečeme 35-40 minut, podle tloušťky šišek.

  6. Během pečení průběžně přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby malinko podléváme horkou vodou. Podáváme s různě upravenými bramborami. Hodí se i po studenu s okurkou, nebo se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!