Ryba (filé) s česneko - bazalkovou chutí, zeleninovou přílohou a dresinkem - parní hrnec

Recepty, Ryby

Suroviny

2 porce rybí filé
sůl
1 citron - šťáva
česnek 2 - 3 stroužky
bazalka 6 listů
máslo
•Zeleninová příloha:
Brambory 4 ks
mrkev 2 ks
brokolice
kmín celý
sůl
•Dresink:
Zakysaná smetana 100 ml
česnek 1 - 2 stroužky
sůl
bazalka 2 listy nebo zelená cibulka
pepř bílý mletý
špetka cukru (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Rybí porce si z obou stran lehce osolíme a potřeme dvěma stroužky prolisovaného česneku. Vrchní stranu ryb si pokapeme citron. šťávou, posypeme najemno pokrájenou bazalkou, na jemné plátky pokrájeným česnekem a necháme chvilku odstát.

  2. Mezitím si oloupeme brambory a mrkev a obojí si nakrájíme na šestinky. Zeleninu opláchneme, jen lehce osušíme a posypeme solí a kmínem. Brokolici si rozdělíme na růžičky, nakrojíme jí košťály do kříže a lehce ji osolíme.

  3. Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, do parní nádoby vsypeme brambory a mrkev a dáme na 10 min. pařit.

  4. Mezitím si do druhé parní nádoby dáme porce ryb (file) a poklademe je kousky másla. - Já si pod rybu dávám kousek pečícího papíru, který na několika místech prostříhám, aby jím mohla procházet pára.-

  5. Po 10 min. přidáme k zelenině osolené kousky brokolice, přidáme na hrnec (nahoru) druhou nádobu s rybami a dáme ještě na 7 - 10 min. pařit. Pařím jen tak dlouho, dokud není ryba i vprostřed pevná. Zůstane tak krásně šťavnatá a není zbytečně přepařená.

  6. Než se udělá rybka, tak si můžete udělat dresink smícháním zakysanky, bylinek, česneku, soli a špetky pepře.

  7. Brambory si na talíři můžeme ještě omastit máslem, anebo je přelijeme lžičkou vypařené šťávy. Podáváme s dresinkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!