Rudlovy raženky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

na poliš:
135 g vlažné vody
5 g sladěnky (asi 1/2 lžičky)
7 g droždí
100 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
lžička cukru
2 lžičky soli
30 g oleje
100 g pšeničné mouky chlebové
300 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Vodu se sladěnkou a droždím prošleháme, aby se kromě rozmíchání do směsi dostal i vzduch a vešleháme hladkou mouku – výsledné těstíčko je řídké a hlaďounké. Zakryté ho necháme na teplém místě kvasit 2 hodiny.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které je potřeba nechat v teple dobře nakynout (60-90 min). Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme.

  3. Vykynuté na vále propracujeme (pokud je třeba, lehce podsypneme), rozdělíme na dílky – raženky jsou menší, udělala jsem jich 12. Z každého kousku těsta uděláme tuhou bulečku, po 10 minutovém odpočinku je narazíme a vrchní, omoučenou a oraženou stranou, položíme na plech s pečící fólií kynout.

  4. Necelou čtvrthodinku před pečením raženky otočíme zpět, necháme dokynout, pak potřeme vodou, sypneme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (210-200°C/13-17min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!