Pečené brambory s čedarem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

2 velké brambory
3-4 plátky slaniny
15 g másla (rozpuštěného)
sůl
50 g nastrouhaného Čedaru nebo podle potřeby méně či více
1 šalotka nakrájená na slabé plátky
2 PL kysané smetany nebo podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Brambory propícháme párkrát vidličkou a uvaříme je na vysokém stupni v mikrovlnné troubě. (Délka záleží na vlastní mikrovlnné troubě, nesmí být ani převařené, ani nedovařené. Já je například vařila na talíři pod plastovou pokličkou do mikrovlnné trouby asi 10 minut. Během vaření jsem je několikrát zkontrolovala tak, že jsem vyzkoušela jestli už jsou - zapichovala jsme do nich vidličku). Při vaření v troubě předehřejeme troubu na 200°C a propíchané brambory zabalíme do alobalu a pečeme asi 30 - 40 minut.

  2. Na pánvi osmažíme na sucho slaninu dohněda a nakrájíme ji na kousky/ slabé plátky.

  3. Uvařené brambory necháme lehce vystydnout (abychom s nimi mohli manipulovat) a rozkrojíme je na půlky. Potřeme je rozpuštěným máslem, osolíme a dáme je péct asi na 15 - 20 minut do vyhřáté trouby na 200°C - aby povrch byl zlatavý a lehce opečený.

  4. Asi 3 - 5 minut před koncem pečení posypeme brambory čedarem a necháme ho rozpéct. Servírujeme posypané slaninou, lžící kysané smetany a posypané šalotkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!