Rozmarný králík

Recepty, Jiné maso

Suroviny

4 králičí stehna
2 lžíce másla
3 lahůdkové cibulky
1 menší pórek
4 střední mrkve
růžová himalájská sůl
čerstvě mletý pepř
provensálské koření
2 lžičky francouzské hořčice
větvičky čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy receptu

  1. Králičí stehna očistíme a omyjeme, případně zbavíme přebytečných blanek. Na pánvi na rozehřátém másle necháme zesklovatět pórek a bílé části lahůdkových cibulek (zelené části můžeme použít jako ozdobu do polévky nebo bramborové kaše). Pak zeleninku shrneme lehce stranou a do pánve přidáme králíka, smažíme 2-3 minutky z každé strany, aby se maso pěkně zatáhlo a získalo lehce zlatavý nádech.

  2. Mezitím si nakrájíme mrkev na kolečka nebo půlkolečka a rozložíme po dně pekáče, posypeme kořením. Na takto připravený pekáč přemístíme králíka. V troše vody si rozmícháme francouzskou hořčici a stehna jí přelijeme. Králíka ještě lehce osolíme, opepříme, podlijeme dostatečným množstvím vody. Nakonec přidáme větvičky čerstvého rozmarýnu.

  3. Přemístíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme asi 2 hodiny, králíka průběžně podléváme a otáčíme. Poslední půl hodinku necháme stehna péct odkryté, aby měl králík pěkně křupavou kůrčičku. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, nebo i s rýží, kuskusem...takto připravený králík snese vše:)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!