Rizoto z hnědé rýže s cherry rajčátky, mozzarellou a čerstvou bazalkou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

400 g hnědé rýže (Basmati nebo Natural)
250 g cherry rajčátek
1 větší červená cibule
100 g mozzarelly
2 dcl rajčatové šťávy (passaty)
sůl
pepř čtyř barev
olivový olej
čerstvá bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Rýži dáme vařit do vroucí osolené vody, já osobně rýži neproplachuji, myslím, že na rizoto to ani není vhodné. Jelikož tmavá rýže potřebuje k uvaření podstatně delší dobu než rýže světlá, nerestuji ji s ingrediencemi jako klasicky, ale vařím ji zvlášť.

  2. Cibuli nasekáme na tenké plátky, cherry rajčátka rozkrájíme na půlky nebo můžeme klidně nechat vcelku, já je krájím, protože z nich odstraňuji tzv. bubáka“.

  3. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli a cherry rajčátka, přidáme uvařenou hnědou rýži, osolíme a opepříme dle chuti. Rýže by měla zůstat vláčná, ne suchá, proto přidáme rajčatovou šťávu, která dodá nejen správnou konzistenci, ale také více rajčatovou chuť.

  4. Nakonec přidáme na drobno nakrájenou mozzarellu a nasekané lístky čerstvé bazalky, párkrát prohodíme na pánvi a můžeme podávat. Pozn.: Bazalku používám zelenou i červenou, dodá jídlu zajímavější šmrnc i vzhled


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!