Řepačka - zeleninová polévka s řepou

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g červené řepy - oloupané
1 mrkev - středně velká
80 g celeru
100 g pórku
1 stroužek česneku - větší
190 g rajčatového pyré (např. plechovka od fa. Otma)
200 g brambor - oloupaných
cca 700 ml vývaru (zeleninový, kuřecí...)
snítka tymiánu
sůl
pepř mletý
máslo nebo olej

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném kousku másla nebo na oleji osmažíme na kolečka pokrájenou mrkev, na hranolky nebo kostičky pokrájený celer a řepu pokrájenou na tenčí hranolky nebo na přepůlené plátky (vaří se nejdéle).

  2. Poté přidáme ještě krátce osmažit nesekaný česnek, pokrájený pórek a rajčatové pyré. Následně přidáme pokrájené brambory, přidáme snítku tymiánu, vývar nebo vodu s bujónem a pod poklicí vaříme do změknutí řepy na skus a brambor.

  3. Tekutinu doléváme dle požadované hustoty polévky, zahušťovat není nutné, pyré a zelenina polévku dostatečně zahustí. Já zalil půllitrem vepřového vývaru z ovaru a zbytek jsem dolil vodou. Ke konci vaření ještě dle chuti dosolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.

  4. Kdo chce polévku ještě zdravější a s větším zahřívacím působením, dozdobí polévku na talíři čerstvě strouhaným křenem nebo zázvorem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!