Řecké citrónové kuře

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 porce kuřete
12 menších brambor
8 šalotek nebo větších jarních cibulek (pouze bílé části)
3 citróny
1 až 2 lžíce medu
1 dcl olivového oleje
sůl
pepř
hrst tymiánu
1 větvička rozmarýnu

Postup přípravy receptu

  1. V misce rozpustíme med, který smícháme s olejem, šťávou ze 2 citronů, solí, pepřem, strouhanou kůrou z jednoho citronu a sekanými bylinkami.

  2. Do pekáče neb zapékací misky dáme porce kuřete, brambory rozkrojené na půl nebo na čtvrtiny a celé cibulky. Vše zalijeme hotovou zálivkou a kolečky nakrájeného citrónu (i s kůrou).

  3. Vše pečlivě obalíme zálivkou a dáme péct do trouby.

  4. Pečeme přibližně 90 min při teplotě 180 stupňů. Ideální je péct hodinu pod pokličkou, nebo alobalem, během pečení několikrát obrátit a na posledních 30 min nechat dopéct odkryté, ať se na mase udělá kůrka.

  5. K takto upečenému kuřeti se skvěle hodí třeba okurkové tzatziky, nebo aspoň lžíce kvalitního řeckého jogurtu posypaného mátou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!