Půlroční koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g tuku (1 Hera)
40 g droždí
1 prášek do pečiva
2 vejce
špetka cukru
špetka soli
7 lžic mléka
Náplň:
povidla
moučkový cukr na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Mouku v míse promícháme se solí a práškem do pečiva, uděláme do ní důlek, nadrobíme do něj droždí, maličko ho pocukrujeme, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvásek vzejít. Pak přidáme vejce a na menší kousky nasekaný tuk, trochu promícháme, pak vyklopíme na stůl a rychle rukama zpracujeme. Pokud by bylo těsto tuhé, můžeme přidat trochu mléka.

  2. Odebíráme postupně kusy těsta a než ho zpracujeme, zbytek vždy uložíme do chladu. Těsto rozválíme a rádlem nebo nožem nakrájíme nejprve pruhy a pak čtverečky asi 6x6 cm. Na každý dáme trochu povidel nebo jakékoliv jiné nádivky (ořechy, tvaroh, mák atd.) a spojíme dobře protilehlé strany do šátečku.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut dorůžova a pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!