Pudinkový závin s jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g listového těsta
- 5 cukrářských piškotů
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
- Pudinková náplň:
- 0,5 l mléka
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 2 lžíce cukru
- Jablečná náplň:
- 4 větší jablka
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
- 2-3 lžíce cukru
- hrst rozinek
- 1 sáček skořicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička rumu
Postup Pudinkový závin s jablky
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, pudinkového prášku a dvou lžic cukru uvaříme hustý pudink, který necháme vychladit. Jablka nastrouháme nahrubo, vymačkáme z nich šťávu, přidáme cukr (dle chuti a kyselosti jablek), vlašské ořechy, propláchnuté rozinky, které namočíme do horké vody a přidáme do ní lžičku rumu, skořicový cukr a skořici.
Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný asi 5 mm a poté ho pokryjeme vrstvou vychladlého pudinku, který rozetřeme po celém těstě. Posypeme ho rozdrcenými piškoty a ty pokryjeme vrstvou ochucených a na kousky pokrájených jablek.
Těsto opatrně svineme a okraje přitlačíme k sobě, aby se závin při pečení nerozvinul. Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C.