Pšeničný chléb se semínkovou záparou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

na záparu:
50 g pšeničné celozrnné mouky
2 vrchovaté lžíce lněného semínka
2 vrchovaté lžíce slunečnice
2 vrchovaté lžíce dýňového semínka
2 vrchovaté lžíce sezamu
(semínka celkem přibližně 150 g)
250 g vroucí vody
- vše promíchat, zakrýt a nechat vychladnout
omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g droždí
- vše dobře promísíme a zakryté necháme hodinu kynout
dále:
350 g hladké mouky
20 g oleje
60 g vody
2-2,5 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme vychladlou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout asi hodinu.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba podsypneme další moukou a utvoříme bochník, který dáme kynout do ošatky.

  3. Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj přebytečnou mouku, orosíme ho vodou, můžeme naříznout a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (230°C/asi 45 minut - posledních 15-20 minut při snížené teplotě na 200°C).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!