Pšenično-žitný chleba s černým pivem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

40 g pravidelně krmeného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
180 g vody
- smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
180 g černého piva
50 g žitné celozrnné mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto (nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut).

  2. Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5 hodiny - není třeba, aby zdvojnásobilo objem, stačí nárůst o 50%.

  3. Pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučněný stůl, promísíme, popřekládáme (pokud je potřeba, opět podsypeme moukou) a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  4. Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 2-3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).

  5. Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometeme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku. Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení chleba ještě jednou orosíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!