Přírodní drůbeží na cibuli a slanině se šťouchanými brambory

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

500 g kuřecích stehen bez kostí a kůže
300 g Gazdovské slaniny
6-10 velkých stroužků česneku
6 velkých cibulí
sůl
pepř
mletá pálivá paprika
Na přílohu:
brambory
2 cm plátek másla
1 velká cibule
2 pl oleje

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme si na rozehřátí troubu a připravíme zapékací mísu s víkem, pokud nemáme tak pekáček a alobal na přikrytí.

  2. Maso opláchneme a po obou stranách mírně osolíme a lehce poprášíme paprikou. Pokud máme slaninu s kůží, tu odřízneme a slaninu nakrájíme na širší plátky.

  3. Cibuli a česnek oloupeme, česnek nakrájíme na hrubší plátky, cibuli nakrájíme na široká půlkolečka a pouze cibuli vložíme do připravené zapékací mísy. Nakrájenou slaninu dáme do rozehřátého hlubšího rendlíku osmahnout na 4minuty, pak přidáme plátky česneku, zamícháme a 2minuty orestujeme.

  4. Takto orestovanou směsku vlijeme do mísy s cibulí, mírně opepříme, osolíme zarovnanou kávovou lžičkou soli a důkladně promícháme.

  5. Nahoru rozložíme připravené maso, trošku ho vtlačíme do cibulové směsi, přiklopíme víkem (alobalem) a v předehřáté troubě pečeme na 3/4výkon 30mintu.

  6. Poté troubu ubereme na minimum, víko odstraníme a odkryté maso necháme 20minut dopéct.

  7. Mezitím si v osolené vodě uvaříme brambory, do scezených přidáme máslo a šťouchadlem rozmačkáme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji v hlubším kastrůlku osmažíme dozlatova. Na velký plýtký talíř naservírujeme kopečky brambor, ozdobíme osmaženou cibulkou, přidáme upečené maso s cibulovou šťávou a můžeme podávat. Já jsem ještě pro barvičku trošku posypala čerstvým najemno nakrájeným pórkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!