Višňový polibek

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
2 žloutky
1,5 lžíce rumu
100 g másla
lžičku jemně strouhané citronové kůry
špetka soli
a ještě:
suchý hrách na předpečení
Na náplň:
750 g višní
50 g cukru
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
100 ml 31% smetany ke šlehání
Na posyp:
80 g mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosijeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme žloutky, rum, 1−2 lžičky vody, přidáme cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vše promícháme, přidáme na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké, nelepivé, ale pružné těsto, které necháme asi 30 minut do ledničky odpočinout.

  2. Dno dortové formy (26 cm průměr) vyložíme papírem na pečení, boky lehce vymažeme máslem, vyložíme těstem a jeho okraje vytáhneme do výše asi 2,5 cm. A děkáme píchypíchy (nebo píchI?:-))) vidličkou po celém povrchu těsta:-)))

  3. Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme ho suchým hrachem nebo fazolemi. Pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut. Pak odstraníme papír i hrách a na předpečený korpus rozložíme náplň.

  4. Višně klademe na předpečené těsto bez šťávy. Z té si můžeme udělat limču, nebo, jako já, pár lžícemi cca 5 minut před dopečením přelít povrch moučníku.

  5. Náplň připravíme z vypeckovaných višní, které chvilku podusíme se lžící cukru (nebo frťanem griotky) a trochou (asi 3 lžícemi) vody. Necháme vychladnout.

  6. Připravíme si krém: žloutky utřeme se smetanou a zbývajícím cukrem do husté pěny a postupně do hmoty ještě vmícháme pevný sníh, ušlehaný z bílků.

  7. Nakonec višně potřeme žloutkovosmetanovým krémem.

  8. Teplotu v troubě snížíme na 160 st. a dopečeme, což trvá cca 30 minut.

  9. Po prvních 5 minutách pečení koláč vyjmeme, posypeme mandlovými lupínky a vrátíme zpět do útrob trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!