Prešporské řízky

Recepty, Jiné maso

Suroviny

600 g telecí kýty (ořech)
2-3 cibule
1/2 paličky česneku
petrželová nať
několik kuliček celého pepře
citrónová šťáva
hladká mouka
mletý bílý pepř
3 vejce
3 polévkové lžíce smetany ke šlehání
strouhanka
3 lžíce oleje
3 lžíce másla
3 lžíce sádla

Postup přípravy receptu

  1. Z telecí kýty nakrájíme 4 plátky, rozklepeme je na co nejtenčí řízky a osolíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku na plátky. Do porcelánové mísy, která má přibližně stejný průměr jako plátky masa, rozložíme pětinu množství cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Na to položíme řízek a zakryjeme další částí cibule, česneku...ad. Takto pokračujeme - poslední vrstvu tvoří opět cibule a česnek. Zakryjeme mikrotenovou fólií a pořádně stlačíme (můžeme i něčím zatížit). Mísu uložíme do druhého dne v ledničce.

  2. Druhý den vyndáme z ledničky minimálně hodinu před tepelnou úpravou. Hladkou mouku smícháme s bílým pepřem a vejce rozšleháme se smetanou. Plátky masa očistíme od cibule, česneku, petrželky i pepře a zakapeme citrónem. Obalujeme v mouce, vejcích a strouhance a jeden po druhém smažíme v dobře rozpálené směsi sádla, oleje a másla. Podáváme s jednoduchým bramborovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!