Předkrm z pečené červené řepy

Recepty, Předkrmy

Suroviny

4 menší červené řepy
10 snítek tymiánu
8 snítek rozmarýnu
1/2 palice česneku
3 menší pomeranče
60 g kozího sýra s ušlechtilou plísní (viz tipy a triky)
7 lžiček balsamica di modena
1 lžíce olivového oleje
2 hrsti mandlových lupínků
+ olivový olej na podávání
+ 4 hrsti rukoly na podávání

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte troubu na 200°C.

  2. Řepu pořádně omyjte kartáčkem, ale neloupejte.

  3. Připravte velký plát alobalu (nejlépe dvojitý), na který položíte dvě řepy obložené polovinou bylinek.

  4. Přidejte čtvrtinu oloupaných stroužků česneku, osolte a opepřete. Pořádně pokapejte lžící olivového oleje. Nakonec zakápněte 3 lžičkami balzamica a zabalte do velmi pevného balíčku.

  5. Vložte do vyhřáté trouby na 1 hodinu a 30 minut péct.

  6. Zatímco se řepa peče, nachystejte pomeranče. Ostrým nožem okrájejte kůru i s bílou částí, až zůstane jen šťavnatá dužina. Takto oloupaný pomeranč nakrájejte na tenká kolečka.

  7. Stejně tak nakrájejte i kozí sýr, tentokrát na půlkolečka.

  8. Na rozehřáté pánvi nasucho (tedy bez přidaného oleje) opražte plátky mandlí dozlatova. Jakmile je řepa upečená, nechte ji vychladnout a pomocí škrabky oloupejte slupku. Nakrájejte ji na tenká kolečka a můžete začít stavět věž tak, že na sebe navrstvíte vždy kolečko řepy a pomeranče střídavě s kozím sýrem.

  9. Na talíř rozložte pár lístků rukoly, na které přesuňte připravenou věž. Pokapejte ji jednou lžičkou balzamica i lžičkou olivového oleje. Posypte troškou mandlových lupínků a můžete podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!