Pomerančové koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

listové těsto
mletá skořice
kelímek Créme fraiche nebo husté zakysané smetany
1-2 vejce
vanilkový extrakt
pomeranč
pomerančová kůra
hnědý cukr

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto rozbalte na pomoučněný vál a rozkrojte je tak, abyste získali pláty o výšce 20 cm (buď polovina rolovaného, já měla plátky z Lidlu, které jsou 20 cm široké). Pláty posypte skořicí, zaviňte je jako švýcarky a nakrájejte na cca 3 cm široké kousky. Ty vložte do mufinových formiček a vymačkejte tak, aby trošku těsta přečnívalo ven.

  2. V troubě vyhřáté na 180-200°C pečte 8 až 10 minut, až lehce zezlátnou. Mezitím v misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a oslaďte lžící cukru, vše důkladně promíchejte.

  3. Mufiny vyndejte z trouby, čajovou lžičkou přitlačte těsto ke stěnám aby bylo místo pro náplň. Koláčky naplňte směsí ze zakysané smetany a vraťte plech do trouby na dalších cca 8 minut.

  4. Na nepřilnavé pánvičce svařte šťávu z pomeranče a cca 4 lžíce cukru na hustý sirup - skoro karamel a koláčky jím trochu lžící polijte. Opravdu jen trošku, jinak bude moc přeslazené. Nechte vystydnout a můžete ochutnávat. Koláčky připomínají chutí trochu sladké středomořské moučníky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!