Pomerančová bábovka s mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

185 g másla nebo jiného tuku
170 g cukru krupice
4 vejce
140 g hladké mouky
100 g mletých mandlí
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
1 menší lžička mandlového aroma - měla jsem od Dr. Oetkera
1 prášek do pečiva
125 ml pomerančové šťávy
Na sirup:
125 ml pomerančové šťávy
2 lžíce cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce pomerančového likéru nebo brandy (dala jsem rum)
Na formu:
trochu 100% tuku nebo jiného tuku
hrubá mouka
(Kdo raději odměřuje na 1/4 l hrnky tak je to:
185 g másla, nebo jiného tuku
4 vejce
(3/4 hrnku, cukru krupice)
1 hrnek mletých mandlí
1 malá lžička mandlového aroma,
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
1 hrnek hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku pomerančové šťávy.

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, strouhanou pomerančovou kůru, mandlové aroma, pomerančovou šťávu, strouhané mandle - já měla jen bez slupek. Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme - tím ji provzdušn

  2. íme a přidáme střídavě do hmoty s tuhým sněhem z bílků.

  3. Sníh promíchaváme opatrně a zlehka. Vše dáme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou.

  4. Vložíme do trouby vyhřáté zhruba na 180°C a pečeme asi tak 45 minut.

  5. V době pečení svaříme pomerančovou šťávu s cukrem, přidáme citronovou šťávu a likér.

  6. Tekutinu necháme odpařit, já udělala chybu, že jsem měla tekutiny trochu víc a bábovka pak byla místy více mokrá.

  7. Upečenou bábovku necháme ve formě, ještě horkou propícháme špejlí a opatrně ji polijeme připraveným sirupem, aby se vsáknul.

  8. Bábovku necháme ve formě vychladnout a teprve pak ji vyklopíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!