Polévané linecké cukroví

Recepty, Cukroví

Suroviny

TĚSTO:
100 g másla nebo margarínu nakrájeného na kousky
tuk na vymazání plechu
150 g prosáté hladké mouky
25 g prosáté kukuřičné mouky
50 g krupicového cukru
1 lžička mandlové či vanilkové tresti
NA OZDOBENÍ:
100 g moučkového cukru
2 lžičky vody
pár kapek růžového potravinářského barviva
cukrářské zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte dva plechy. Do mísy vložte máslo či margarín, mouku a kukuřičnou mouku. Máslo v mouce prsty důkladně rozdrobte, až vznikne jemná drobenka.

  2. Přidejte krupicový cukr a mandlovou či vanilkovou esenci a vypracujte tuhé těsto. Zabalte je do potravinové fólie a uložte asi na 10 minut do mrazničky.

  3. Těsto vyválejte na 5 mm silný plát a vykrajujte z něj různé tvary, např. hvězdičky, srdíčka či malá kolečka.

  4. Vykrájené tvary položte na plech a pečte 10 minut, nebo dokud cukroví nezezlátne. Pomocí stěrky přesuňte cukroví z plechu na mřížku a nechte je vychladnout.

  5. Mezitím smíchejte moučkový cukr se dvěma lžičkami vody a vytvořte hustou polevu. Polovinu smíchejte s potravinářským barvivem, abyste získali růžovou polevu. Druhá polovina polevy bude bílá. Každý kousek cukroví potřete trochou polevy.

  6. Navrch cukroví ozdobte cukrovým sypáním či kytičkami. Hotové cukroví můžete podávat ihned nebo skladovat ve vzduchotěsné nádobě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!