Podzimní hruškový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na křehké těsto:
250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla (event. Hery)
špetka soli
1 vejce
lžíce jemné strouhanky
Na náplň hruškového koláče:
hrušky
1 kelímek kysané smetany
2 vejce
moučkový cukr - dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse.

  2. Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem.

  3. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout.

  4. Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje.

  5. Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  6. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje. Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou.

  7. V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.

  8. Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy).

  9. Kysanou smetanu prošleháme el. mixérem s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč.

  10. Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!