Plněné vinné listy - warak inab

Recepty, Předkrmy

Suroviny

listy vinné révy
jasmínová nebo basmati rýže
2 svazky kopru
1 svazek máty
3 jarní cibulky
2 menší cibule
sůl
šťáva z 4-5 citrónů
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Vinné listy omyjte a odstraňte řapíky. Ponořte asi na 2 minuty do vroucí vody. Vyjměte, nechte okapat a vychladnout. Vodu uchovejte

  2. Rýži properte a vařte asi 5 minut v osolené vodě, slijte.

  3. Kopr a mátu zbavte stonků a nasekejte. Cibule nakrájejte nadrobno.

  4. Odšťavněte citróny.

  5. Zchladlou rýži, bylinky a cibule smíchejte a řádně osolte. Poměr surovin by měl být asi 1/3 rýže, 1/3 bylinek, 1/3 cibule. Přidejte asi po 3 lžících citrónové šťávy a oleje. Nechte odstát, aby se šťáva a olej vstřebaly.

  6. Listy dejte lícovou - lesklou stranou na podložku, poklaďte ochucenou rýží, přehněte spodní cípy listu, potom boční a pevně zarolujte.

  7. Do hrnce, ve kterém jste spařovali listy, přidejte citrónovou šťávu a olej, dejte napařovací vějíř, vystelte ho vinnými listy tak, aby pokrývaly celý vějíř. Na listy vrstvěte závitky a na závěr přikryjte dalšími vinnými listy. Táhněte pod bodem varu asi 1,5 až 2 hodiny, podle velikosti závitků resp. počtu jejich vrstev.

  8. Zchladlé závitky naskládejte do skleněné nebo plastové, pevně uzavíratelné nádoby, pokapejte čerstvou citrónovou šťávou a olivovým olejem. Nechte v chladu uležet do druhého dne.

  9. Podávejte při pokojové teplotě se skrojkem citrónu. Doplnit můžete rajčetem, listovým salátem případně pita chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!