Plněné těstoviny

Recepty, Těstoviny

Suroviny

NUDLOVÉ TĚSTO:
500 g hladké mouky
100 ml vlažné vody
1 vejce
1 lžíce octa
NÁDIVKA:
500 g mletého masa
2 velké cibule
špetka soli
špetka pepře
1 lžička vlažné vody
DÁLE:
máslo
zakysaná smetana
ocet
voda
zeleninový bujon
bobkový list
petrželová nať
celerová nať
kopr

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme nudlové těsto a zabalíme je do fólie. Dáme odpočinout asi na 30 minut.

  2. Maso i oloupané cibule dvakrát pomeleme, přidáme lžičku vody, okořeníme a dobře propracujeme.

  3. Na pomoučeném vále po částech vyválíme plát těsta silný 1,5-2 mm. Sklenici z něho vykrajujeme kolečka o průměru asi 5 cm. Na každé kolečko dáme kuličku náplně, položíme ho na polovinu a okraje pěkně prsty přimáčkneme, aby se náplň uzavřela. Konce půlměsíčku spojíme dohromady, a tím vytvoříme tvar ouška.

  4. Pelmeně vaříme v osolené vodě s bobkovým listem přibližně 8-10 minut.

  5. Po uvaření je servírujeme a talíři a polijeme rozpuštěným máslem nebo zakysanou smetanou. Nebo je můžeme podávat tak, že si jednotlivé kusy namáčíme do zředěné octové vody.

  6. Pelmeně lze kombinovat také s bujonem: do 1 litru vody dáme kostku zeleninového bujonu a 1 bobkový list, nasekanou petrželovou a celerovou nať, kopr. Přivedeme k varu a pak přidáme 25-30 pelmeňů. Vaříme 8-10 minut. Ke konci vaření přidáme pro lepší chuť čerstvě mletý pepř.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!