Plněné mini bochánky / mazance

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
citronová kůra čerstvě nastrouhaná, dle chuti
špetka soli
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 žloutek
0,5 kostky droždí
cca 250 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
1,5 lžíce rumu
Náplň:
300 g tvarohu
1 větší mrkev, jemně nastrouhaná
cukr krupice dle chuti
2 lžíce vanilkového pudinku
Dále:
bílek na potření
drobenka z másla, polohrubé mouky, cukru krupice a vanilkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Tvarohová náplň: tvaroh v misce smícháme s cukrem, pudinkem a nastrouhanou mrkví.

  2. Mouky smícháme s vanilkovým cukrem, solí, kůrou v míse. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí. Do droždí přilijeme polovinu vlažného mléka, vše trošku promíchneme, aby se droždí smíchalo s cukrem a mlékem a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek a pak do mísy přidáme rum, žloutek, zbylé mléko a vše hrubě promícháme. Do mísy přidáme vlažné rozpuštěné máslo a hnětením vařečkou do těsta vháníme co nejvíce vzduchu, až se těsto přestane lepit na okraje mísy a je vláčné a hladké. Takto připravené těsto necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 45 minut.

  3. Pak ho opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které v ruce promneme, zploštíme, naplníme střed náplní, konce těsta k sobě pevně zmáčkneme a spojem posadíme na pomaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.

  4. Před pečením minimazanečky potřeme našlehaným bílkem, posypeme drobenkou, kterou navíc můžeme ještě ochutit skořicí nebo část mouky nahradíme ořechy.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, cca 20 minut - dle velikosti bochánků. Po upečení necháme zchladnout.

  6. Minibochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako výborný jednoporcový moučník ke svačině či snídani. Plnit je můžeme i makovou, povidlovou či rozvarovou náplní.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!