Piškotové chlebíčky se šlehačkou a ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 vejce
špetka soli do sněhu
70 g krupicového cukru
90 g hladké mouky
2 větší špetky prášku do pečiva
špetka citronové kůry - možno vynechat
trochu másla nebo jiného tuku na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
Na povrch:
250 - 350 ml Ramy krémové ke šlehání 19% v lahvičce nebo klasické smetany ke šlehání
1-2 lžíce javorového sirupu nebo jen moučkový cukr
různé druhy ovoce, čerstvé nebo z kompotu
máta nebo meduňka na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Formu na srnčí hřbet o velikosti cca 30 x11 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

  2. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Žloutky šleháme s krupicovým cukrem a špetkou citronové kůry do husté bělavé pěny. Obě hmoty lehce spojíme dohromady a po částech opět lehce vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do připravené formy, vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme zhruba 22 minut. Zkoušíme špejlí. Chlebíček necháme chvíli ve formě, pak ho vyklopíme a necháme zchladnout.

  3. Ramu vyšleháme do husté pěny a nakonec do ní zašleháme trochu vychlazeného javorového sirupu. Lze dosladit i moučkovým cukrem. Připravíme si ovoce.

  4. Chlebíček nakrájíme na řezy, dozdobíme povrch dle své fantazie v množství dle chuti a podáváme. Buď samostatně jako chlebíčky, na porci dávám dva kusy. Nebo pak naaranžujeme dva řezy na sebe. Konzumujeme moučníkovou vidličkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!