Piškotová roláda s citronovou pěnou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na roládu:
4 vejce
100 g pískového cukru
vanilkový cukr
120 g hladké mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
Na citronový krém:
2 bílky
1 smetana ke šlehání
6 polévkových lžic práškového cukru
citronová šťáva z 1 citronu
citronová kůra z 1 citronu
1 želatinový ztužovač za studena
Na ozdobu:
4 polévkové lžíce pískového cukru
1 citron nakrájený na tenká kolečka
citronová šťáva z 1 citronu
citronová kůra z 1 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: celá vejce vyšleháme s oběma cukry do husté pěny, opatrně vmícháme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva, vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě cca 180°C asi 8 - 10 minut.

  2. Hotový plát přendáme i s papírem na vlhkou utěrku a po mírném zchladnutí smotáme a necháme zcela vychladnout.

  3. Na náplň vyšleháme z bílků a poloviny cukru pevný lesklý sníh, smetanu s druhou polovinou cukru také vyšleháme a obě hmoty spojíme dohromady. Šťávu z citronu doplníme vlažnou vodou do 100 ml, přidáme nastrouhanou kůru a rozmícháme se želatinovým ztužovačem, vlijeme do připravené hmoty a důkladně rozmícháme.

  4. Vychlazenou roládu rozmotáme, potřeme pěnou, smotáme a potřeme vršek, uhladíme a uložíme do chladu.

  5. Chtěla jsem trošku netradiční ozdobu: cukr nechte zkaramelizovat, zalijte citronovou šťávou, nechte rozvařit - chvilku to trvá. Přidejte trošku vody, kolečka citronu, na hrubo nastrouhanou kůru a vařte do zhoustnutí - asi jako med. Roládu obložte kolečky citronu a pokapejte citronovým karamelem s kůrou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!