Perníčky měkoučké a nadýchané

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g tuku (Hera, máslo, atd)
150 g cukru písek
150 g medu
2 vejce
450 g hladké mouky
50 ml mléka
1 lžička sody
2 lžičky perníkového koření nebo mletý hřebíček
skořice
badyán
anýz
l lžíce kakaa
Na potření: vejce (nebo ještě lépe žloutek se 2 lžícemi mléka)

Postup přípravy receptu

  1. V míse našleháme žloutky, cukr, med a rozehřátý vlahý tuk, pak přidáme koření a mléko. Znovu našleháme a pak přidáme mouku prosátou se sodou a nakonec vařečkou přidáme sníh ze 2 bílků. Necháme v chladu odpočinout nejméně 12 hodin.

  2. Pak po částech odebíráme, rozválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme větší tvary. Těsto je velmi měkké, zvláště, když se trochu nahřeje a proto nedoporučuji drobnější členité tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 160 - 170°C jen krátce, tak asi 5 - 8 minut až chytí barvu a nelepí. Pokud včas nevyndáte a necháte více ztmavnout, nebudou perníčky už tak měkké.

  3. Po upečení potíráme vejcem. Pokud nechcete zdobit, můžete potřít vejcem před pečením.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!