Perníčky měkoučké a nadýchané
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g tuku (Hera, máslo, atd)
- 150 g cukru písek
- 150 g medu
- 2 vejce
- 450 g hladké mouky
- 50 ml mléka
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření nebo mletý hřebíček
- skořice
- badyán
- anýz
- l lžíce kakaa
- Na potření: vejce (nebo ještě lépe žloutek se 2 lžícemi mléka)
Postup Perníčky měkoučké a nadýchané
Postup přípravy receptu
-
V míse našleháme žloutky, cukr, med a rozehřátý vlahý tuk, pak přidáme koření a mléko. Znovu našleháme a pak přidáme mouku prosátou se sodou a nakonec vařečkou přidáme sníh ze 2 bílků. Necháme v chladu odpočinout nejméně 12 hodin.
Pak po částech odebíráme, rozválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme větší tvary. Těsto je velmi měkké, zvláště, když se trochu nahřeje a proto nedoporučuji drobnější členité tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 160 - 170°C jen krátce, tak asi 5 - 8 minut až chytí barvu a nelepí. Pokud včas nevyndáte a necháte více ztmavnout, nebudou perníčky už tak měkké.
Po upečení potíráme vejcem. Pokud nechcete zdobit, můžete potřít vejcem před pečením.