Pečené čočkové nočky s mrkvovým dipem

Recepty, Luštěniny

Suroviny

Čočkové nočky:
60 g červené čočky
1 menší cibule
1 lžíce oleje
1/2 lžičky kurkumy
Sůl
bujón nebo voda na podlití
1 lžíce lučiny
Mrkvový dip:
100 g očištěné mrkve
1 lžíce oleje
Špetka soli
pepř
2-3 lžíce bílého jogurtu
Snítka koriandru

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200°C. Mrkev nakrájíme na 1 cm silné plátky a smícháme s olejem, solí a pepřem. Plech vložíme pečícím papírem, rozložíme na něj mrkev a dáme na půl hodiny péct. Cibuli nakrájíme najemno.

  2. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Čočku propláchneme a vložíme na pánev, podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za občasného podlévání a míchání vaříme doměkka. Tekutinu vyvaříme, čočku odstavíme a necháme zchladnout.

  3. K čočce přimícháme lučinu, případně dosolíme a pomocí lžic tvoříme nočky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z trouby vyndáme mrkev a vložíme dovnitř nočky. Pečeme asi 20 minut.

  4. Mrkev přendáme do misky a necháme vychladnout. Poté přidáme jogurt a tyčovým mixérem rozmixujeme. Koriandr nasekáme najemno a přimícháme ke směsi, dosolíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!