Pečená kachní stehna se špenátem a česnekovými brambory

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

2 kachní stehna (nebo podle počtu strávníků)
sůl a celý nebo drcený kmín
trochu vody na podlití
Na špenát:
1 mražený špenát
2 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
100 ml smetany - stačí 12%
2-3 stroužky česneku
sůl a pepř
1-2 vejce
Na brambory:
5-6 středně velkých brambor
sůl a pepř
2-3 lžíce kachního sádla
3-4 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Pečená stehna: Omytá kachní stehna trochu osušíme, posypeme solí a kmínem, vložíme do pekáčku, podlijeme asi 1 dl vody a pečeme v troubě nejprve asi 10–15 minut na 200º C, pak zmírníme na 160 - 165º C a lehce přikryté alobalem nebo pečícím papíre pečeme do změknutí masa, cca 2 a půl až 3 hod. Pak odkryjeme a ještě při vyšší teplotě (200 - 210º) dopékáme na barvu. Stehna během pečení podléváme výpekem a můžeme je i na chvíli otočit.

  2. Špenát: Mražený špenát necháme mírně rozmrazit, nejlépe v misce, aby se zachytila špenátová voda. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle (také můžeme dát 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje). Přidáme hladkou mouku, zalijeme smetanou a vodou ze špenátu a krátce povaříme. Vložíme špenát, podusíme a zároveň vymícháváme metličkou na hladký krém. Teplotu včas snížíme, špenát při silnějším varu hodně prská z nádoby na všechny strany. Dochutíme česnekem, solí a pepřem a zahustíme jedním nebo dvěma vajíčky. Pokud je dušeného špenátu moc, můžeme přebytek v plastových krabičkách zamrazit, má po rozmrazení stále dobrou chuť jako čerstvě uvařený. Nechala jsem v mrazáku nejdéle dva měsíce, delší dobu nemám vyzkoušenou. (Zmrazené dušené zelí na rozdíl od špenátu není po rozmrazení moc dobré.)

  3. Brambory uvaříme ve slupce v silně osolené vodě. Necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky nebo třeba na osminky. Troubu předehřejeme na 200 - 220º C. Z pekáčku se stehýnky sebereme asi 2 lžíce sádla, trochu ho případně nahřejeme, prolisujeme do něj česnek, vymažeme malou částí pekáček na brambory. Pokud je sádla málo, nastavíme ho lžící vepřového sádla nebo lžící oleje. Brambory do pekáčku vyskládáme, můžeme je i podle chuti přisolit a podle chuti opepřit. Do nahřátého kachního sádla prolisujeme česnek, brambory s ním pokapeme a rozetřeme ho. Pečeme dozlatova, já pekáček dávám na vyšší příčku, aby se brambory rychleji opekly. Kdo nemá moc rád česnek, tak ho samozřejmě vynechá, ale je to s ním dobré.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!