Pečená hrušková povidla

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

3 kg očištěných a vykrájených hrušek
300 g cukru
100 ml octa
1 lžička skořicového cukru
5 hřebíčků
1 hvězdička badyánu
šťáva z jednoho citronu nebo 1 lžička kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Omyté hrušky zbavíme stopek a jadřinců, neloupeme je. Vážíme je až v očištěném stavu. Pak je pomeleme na elektrickém masovém mlýnku nebo nastrouháme na elektrickém struhadle. Lépe je takto zpracovat pevnější, méně šťavnaté hrušky, měkké by asi ani nešlo strouhat. V míse promícháme s cukrem, octem, skořicovým cukrem a kořením, které jsme umleli na mlýnku nebo roztloukli v hmoždíři.

  2. Dáme do spodní části dvojitého pekáče, přikryjeme horní částí a strčíme do trouby. Pomalu pečeme (na cca 170 st.C) asi 2-3 hodiny, záleží na tom, jak hodně je ovoce šťavnaté.

  3. Občas nahlédneme, promícháme, ke konci pečení zamícháme citronovou šťávu nebo kyselinu. Fajnšmekři mohou přidat i trošku rumu. Hotovo je tehdy, když se za vařečkou dělá v povidlech brázda.

  4. Upečená povidla horká plníme do skleniček, lžící promícháme, aby nebyly vzduchové bublinky, zavíčkujeme a postavíme na víčka, stačí tak na čtvrt hodiny, než trošku zchladnou. Vychladlé sklenice uložíme a těšíme se na frgály.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!