Pečená bažantí stehýnka na divoko

Recepty, Jiné maso

Suroviny

8 bažantích stehýnek
1 dl olivového oleje
1 větší cibule
6-8 stroužků česneku
6 bobkových listů
10 kuliček pepře celého
8 kuliček nového koření
5 jalovcových kuliček
asi lžíce soli - dle chuti a potřeby
kmín
10 dkg anglické slaniny
2 mrkve
3 plátky bulvového celeru
1-2 kořeny petržele

Postup přípravy receptu

  1. Bažantí stehýnka pečlivě odblaníme a zbavíme nežádoucích kousků popř. tuku a zbytků opeření.

  2. Omyjeme, naskládáme do mísy, osolíme, zalijeme olivovým olejem a necháme kolem půl hodinky naležet.

  3. Troubu si rozpálíme na nejvyšší stupeň, nové koření, jalovec, pepř celý a nové koření dáme buď ke stehýnkům do mísy, či až do trouby na pekáč (dávám do malého čajítka, aby se nemuselo vyndavat po jednotlivých kouscích).

  4. Bobkový list dávám volně.

  5. Chvilku naložená stehna poklademe vedle sebe na pekáč s cibulí, česnekem a pokrájenou slaninou na kostičky (možno mírně předsmažit), poklademe bobkovým listem, přidáme divoké koření. Slijeme olivový olej na stehna, přidáme kořenovou zeleninu a dáme rychle zapéci do hodně roztopené trouby.

  6. Po chvilce teplotu trochu zmírníme, asi kolem 200°C, popř. přikryjeme alobalem či poklicí k nádobě, v níž pečeme a podléváme pravidelně vařící vodou.

  7. Ke konci pečení alobal sundáme a pustíme horký vzduch, nebo dorůžova upečene zvrchu a stehna obrátíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!