Paprikovo-houbový salát na zimu

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 díl paprik
1 díl cibule
½ - 1 díl tvrdých mladých hub
½ - 1 díl malinkých okurčat
Nálev:
1,9 l vody
0,6 l octa
150 g cukru
75 g soli
10 peciček umělého sladidla (dříve sacharin)
2-3 bobkové listy
12 kuliček nového koření a 12 zrnek pepře
2 lžičky hořčičného semínka
(nebo použijeme svůj oblíbený nálev na okurky nebo čalamády)

Postup přípravy receptu

  1. Salát jsem dělala, když jsem likvidovala okurkový porost. Ze šlahounů nakládaček se oberou všechny nedorostlé okurky (kromě úplně maličké násady), tak asi od 3,5 - 4 cm a více, omyjí se a použijí do salátu celé, ty větší se překrojí.

  2. Tvrdé očištěné houby se povaří 5 minut v osolené vodě, scedí se a nechají okapat. Větší houby překrojíme na přijatelnou velikost. Cibule se oloupe a nakrájí na tenká půlkolečka. Papriky se omyjí, odstraní se semeník a pokrájejí se na proužky (je hezké, když je část paprik červená, a ještě hezčí je, máme-li i pár paprik žlutých. Tmavě zelené papriky v láku během vaření zešednou, lepší jsou světle zelené papriky.)

  3. Zeleninu v míse promícháme, naskládáme do sklenic a zalijeme studeným sladkokyselým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 80º C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!