Paprikovo-houbový salát na zimu
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 díl paprik
- 1 díl cibule
- ½ - 1 díl tvrdých mladých hub
- ½ - 1 díl malinkých okurčat
- Nálev:
- 1,9 l vody
- 0,6 l octa
- 150 g cukru
- 75 g soli
- 10 peciček umělého sladidla (dříve sacharin)
- 2-3 bobkové listy
- 12 kuliček nového koření a 12 zrnek pepře
- 2 lžičky hořčičného semínka
- (nebo použijeme svůj oblíbený nálev na okurky nebo čalamády)
Postup Paprikovo-houbový salát na zimu
Postup přípravy receptu
-
Salát jsem dělala, když jsem likvidovala okurkový porost. Ze šlahounů nakládaček se oberou všechny nedorostlé okurky (kromě úplně maličké násady), tak asi od 3,5 - 4 cm a více, omyjí se a použijí do salátu celé, ty větší se překrojí.
Tvrdé očištěné houby se povaří 5 minut v osolené vodě, scedí se a nechají okapat. Větší houby překrojíme na přijatelnou velikost. Cibule se oloupe a nakrájí na tenká půlkolečka. Papriky se omyjí, odstraní se semeník a pokrájejí se na proužky (je hezké, když je část paprik červená, a ještě hezčí je, máme-li i pár paprik žlutých. Tmavě zelené papriky v láku během vaření zešednou, lepší jsou světle zelené papriky.)
Zeleninu v míse promícháme, naskládáme do sklenic a zalijeme studeným sladkokyselým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 80º C.