Panna cotta s karamelovou omáčkou a ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 ml šlehačky
50 g cukru
1/2 vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
3 lžičky práškové želatiny (nebo 3 plátky plátkové želatiny)
45 ml vody (studené nebo 500 ml na plátkovou želatinu)
Karamelová omáčka:
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku šlehačky
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
Čerstvé ovoce:
borůvky
maliny
ostružiny
jahody

Postup přípravy receptu

  1. Šlehačku s cukrem zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme vanilkový extrakt. (Nebo lusk, který vyškrábeme a spolu s luskem dáme do ohřáté smetany a necháme 30 minut odležet. Poté vyndáme lusk a smetanu znovu ohřejeme a odstavíme).

  2. Do hrníčku dáme studenou vodu a dáme do ní želatinu. Necháme 5-10 minut stát. Pokud máme plátkovou želatinu, necháme ji nabobtnat v půl litru studené vody 5-10 minut a želatinu následně vyndáme a dáme do smetany.

  3. Vodu s želatinou pak nalijeme do smetany a asi 2 minuty mícháme. Směs nalijeme do misek a dáme chladit, alespoň 4 hodiny.

  4. Omáčka: Hnědý cukr se smetanou ohřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavíme a přidáme extrakt, skořici a necháme vychladnout. Vychladlou omáčkou pak poléváme vychladlou panna cottu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!