Osso buco (telecí, nebo hovězí kližka s morkovou kostí) na rajčatech

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

3 porce osso buca
hladká mouka
sůl
pepř
olivový olej
potravinářský provázek
1 velká šalotka
50 g másla
½ l hovězího vývaru
½ l bílého vína
1 plechovku krájených rajčat
Gremolata:
2-3 stroužky česneku
kůru z jednoho citronu
1 hrst plocholisté petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa po krajích nařízneme, osolíme, opepříme z obou stran, obalíme v mouce a dokola zajistíme provázkem. Šalotku nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme a petrželku nasekáme.

  2. Na pánvi s trochou oleje maso osmahneme dozlatova a přendáme do pekáče.

  3. Do výpeku po mase přidáme máslo a osmažíme šalotku do sklovita, osolíme, opepříme a přidáme víno, které necháme odpařit a vývar s rajčaty. Krátce povaříme, přelijeme tímto maso, přikryjeme a dáme péct na 150 C° přibližně na 1,5 – 2 hodiny. Během pečení několikrát maso otočíme.

  4. Mezitím smícháme česnek s citronovou kůrou a petrželkou. Když je už maso měkké, přidáme gremolatu a ještě 5-7 minut necháme péct.

  5. Servírujeme s kouskem zeleniny a jako příloha bývá nejčastěji šafránové rizoto. Já neměla po ruce šafrán, tak jsem volila bramborovou kaši.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!