Opékané strouhané brambory - bezmléčná varianta

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

2 velké brambory
1 stroužek česneku
1 lžíce oleje
sůl
nastrouhaný veganský sýr (nebo uzené tofu, tempeh, lahůdkové droždí)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a na struhadle s většími oky podélně nastrouháme na co nejdelší nudličky.

  2. Propláchneme je v cedníku a necháme alespoň dvě hodiny namočené ve studené vodě, abychom z nich vylouhovali co největší množství škrobu. Vodu je dobré vyměňovat.

  3. Poté brambory scedíme, dobře vymačkáme a vysušíme pomocí čistých utěrek.

  4. Promícháme s olejem a prolisovaným česnekem (bez soli).

  5. Přendáme na pánev s nepřilnavým dnem a za občasného zamíchání restujeme, až než jsou brambory zlatavé (2 brambory jsem restovala asi 15 minut). Alternativou by bylo péct brambory v troubě vyhřáté na 220 °C 30-40 minut a vždy po deseti minutách brambory promíchat.

  6. Opečené brambory osolíme a promícháme s nasekanou petrželkou. Podáváme horké posypané nastrouhaným sýrem, tofu nebo podobným sypáním“. Pokud by se brambory osolily hned na začátku, pustily by vodu a místo restování by se dusily.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!