Okurkový salát z přerostlých nakladaček

Recepty, Saláty

Suroviny

5 kg větších okurek-nakládaček, které se už nehodí na klasické zavaření
700 g cibule
400 ml octa
450 g cukru krupice
1 Deko = 100 g (nebo Nako, Lako)

Postup přípravy receptu

  1. Okurky, které nám přerostly, ale nejsou již za zenitem, nažloutlé nebo povadlé, omyjeme a na struhadle nastrouháme na plátky (i se slupkou) do čisté velké mísy (hrnce). Přidáme oloupanou a velmi drobně pokrájenou cibuli (nestrouhat!), přidáme přes cedník prosáté Deko, přisypeme cukr a přilijeme ocet.

  2. Vše dobře promícháme a zakryjeme utěrkou nebo poklicí. Necháme v chladnu (stačí na zemi na dlažbě) proležet cca 10 hodin a během proležení okurkový salát občas promícháme.

  3. Po proležení okurkový salát naplníme do čistých suchých sklenic i s nálevem, který nám vznikl odležením, uzavřeme čistými suchými víčky a uskladníme v temné chladné místnosti.

  4. Odebíráme dle chuti a potřeby, prý vydrží do Nového roku, ale to se u nás nikdy nestalo, protože se sní většinou do dvou měsíců. Uchovávám v kamenném sklepě.

  5. Do salátu můžeme přimíchat například i na drobné nudličky pokrájenou červenou papriku (cca 5-6 kusů = odebrat na váze okurkek) a tím budeme mít salát pestřejší a s jinou chutí. Zkoušeli jsme i s koprem a též byl výborný.

  6. Žádný lák nebo nálev není třeba vařit, vše se dokonale rozpustí, naplněné sklenice (cca centimetr a půl pod víčko) ani nezavařujeme. Pokud nemáme temné chladnější místo, je možné salát udělat z poloviční dávky a uchovat v chladničce. Po celou dobu zůstávají okurky v salátu křupavé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!