Okatý makovec

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g kukuřičného sladu
5 vajec
120 g oleje
1 nastrouhané jablko
250 g nízkotučného tvarohu
6 lžic obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj + voda dle návodu)
1 lžíce rumu
150 g špaldové mouky
150 g máku
celozrnné piškoty a rybízová marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Formu důkladně vymažeme a vysypeme.

  2. Piškoty si slepíme rybízovou marmeládou. Pokud není k dispozici zrovna rybízová, můžeme použít jinou s kyselejší příchutí.

  3. V misce vyšleháme sníh z bílků se špetkou soli.

  4. V druhé míse smícháme žloutky se sladem a olejem, šleháme do pěny. Postupně přidáme tvaroh, jablko, mléko a rum.

  5. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, do jedné půlky vmícháme mák a do druhé mouku. Nakonec do obou těst opatrně přidáme sníh z bílků.

  6. Připravenou formu naplníme 2/3 světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu makového, rozložíme piškoty, zalijeme zbytkem makového těsta tak, aby piškoty nikde nevykukovaly a navrch dáme zbytek moučného těsta, tzn. že končíme světlým těstem.

  7. Pečeme při 175°C 20 min, poté přikryjeme alobalem a pečeme 45 min při 150°C. Odkryjeme a dopečeme (špejlí zkoušíme, zda je makovec dobře propečený). Hotový makovec propíchneme na několika místech a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!