Netradiční tvarohový koláč s okénky místo mříží

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g polohrubé mouky cukru
2 lžičky vanilkového cukru
1 vejce
125 g másla
náplň:
500 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
1 vejce
jemně strouhaná citrónová kůra
maliny
višně (ostružiny, borůvky)
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
125 g moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a oběma druhy cukru (moučkový s vanilkovým), přidejte rozklepnuté celé vejce, na kostky nakrájené tuhé máslo a vše rychle zpracujte v robotu do podoby tužšího těsta, jež uložíte po krátkém prohnětení na válu zabalené ve fólii do chladu (cca 30 minut).

  2. Mezitím připravte náplň:

  3. Tvaroh smíchejte s cukrem, přidejte rozklepnuté celé vejce, strouhanou citrónovou kůru a vše propracujte. Zchladlé těsto rozdělte na 2 díly a z jednoho (může být o trochu větší) vypracujte obdélníkový plát cca 25 x 30 cm, jenž uložíte na plech s listem papíru na pečení. Na povrch plátu rozetřete tvarohovou náplň a povrch uhlaďte špachtlí.

  4. Z druhého dílu těsta vypracujte na pomoučeném válu opět obdélníkový plátek a radýlkem ho rozdělte na širší proužky, jež opatrně přenesete na základ koláče a složíte z nich pohlednou mřížku.

  5. Do středu či rohu každého okénka uložte po višni s malinou, ostružinou či borůvkou a vše v troubě vyhřáté na 175 °C, pečte (cca 25 až 30 minut). Povrch tvarohové náplně nenechte příliš zezlátnout, spíše by měla být pěkně žlutá! Upečený zchladlý koláč rozdělte na řezy v podobě jednotlivých okének, jež poprášíte moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!