Netradiční dušené kysané zelí s přírodní krkovicí

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

500 g kysaného zelí
1 velká cibule
1 rovná lžíce hnědého cukru + na dochcení
1 menší brambora nastrouhaná najemno
80-100 ml smetany 31%
trochu vývaru nebo vody
1 lžíce sádla
1 lžíce sekaného kopru
mletý kmín
sůl
pepř
silnější plátky krkovice (podle porcí)
sůl
pepř
sušený česnek
olej

Postup přípravy receptu

  1. Zelí slijeme z nálevu a překrájíme. Cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme dozlatova na sádle. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přisypeme zelí, brambor, kmín a podlijeme do poloviny vývarem nebo vodou. Průběžně mícháme a podléváme, ale zelí nesmí plavat.

  2. Maso dvě hodiny předem osolíme, opepříme, posypeme česnekem a potřeme olejem. Než se zelí podusí, maso orestujeme z každé strany cca 4-5 minut a odložíme do alobalu odpočinout.

  3. Z měkkého zelí odebereme asi dvě lžíce a smícháme se smetanou. Vrátíme zpět k zelí a krátce povaříme. Podle hustoty a chuti zředíme odloženou šťávou ze zelí. Nakonec vmícháme kopr a dochutíme. Kopr by neměl dominovat, jen podtrhnout chuť. Podáváme s krkovicí a knedlíky, ale klidně by mi stačilo samotné zelí s dobrými vařenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!