Nepečený citrónový cheesecake

Recepty, Moučníky

Suroviny

na korpus:
1 1/2 hrnku (130 g) máslových sušenek rozemletých najemno (např. Bebe)
5 polévkových lžic (75 g) másla rozpuštěného
1 čajová lžíce strouhané citronové kůry
na citrónovou polevu a náplň:
1 vejce
1 žloutek
1/4 (50 g) hrnku krupicového cukru
špetka soli
2 polévkové lžíce (30 ml) čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 polévková lžíce (15 g) másla
1 polévková lžíce (15 ml) smetany 31%
na náplň:
1/4 hrnku (60 ml) čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 3/4 čajové lžičky želatiny (ne želé!)
680 g plnotučného tvarohu (nebo smetanového sýru, např. Lučina smetanová nebo Philalphia)
3/4 hrnku (150 g) krupicového cukru
špetka soli
1 1/4 hrnku (300 ml) smetany 31%

Postup přípravy receptu

  1. korpus:

  2. 1. Předehřejeme troubu na 180°C.

  3. 2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a citrónovou kůrou.

  4. 3. Dno dortové formy vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.

  5. 4. Pečeme v předehřáté troubě cca 5 - 8 minut, necháme zcela vychladnout.

  6. Na citrónovou polevu a náplň:

  7. 5. V malé pánvi rozšleháme metlou vejce, žloutek, cukr a sůl. Přidáme citrónovou šťávu a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme, dokud směs nezhoustne (bude mít konzistenci jako pudink), cca 3-4 minuty.

  8. 6. Sundáme z plotny, vmícháme máslo a smetanu.

  9. 7. Směs přelijeme přes jemné sítko (já používám sítko na čaj), abychom se zbavili jakýchkoliv hrudek. Dáme do lednice.

  10. Náplň:

  11. 8. Do malé misky dáme 1/4 hrnku (60 ml) vymačkané citrónové šťávy. Posypeme želatinou a počkáme, dokud želatina nezměkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 30 - 60 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí.

  12. 9. Zamícháme vidličkou - lžičkou a odložíme stranou.

  13. 10. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme na vyšší obrátky tvaroh s cukrem a solí dohladka, cca 5 minut.

  14. 11. Pomalu přidáme smetanu a dále šleháme až bude směs nadýchaná, cca 5 minut.

  15. 12. Přidáme želatinu a 1/4 hrnku vychlazené citrónové polevy. Řádně vyšleháme dohladka, cca 3 - 5 minut až bude náplň nadýchaná.

  16. 13. Náplň nalijeme do připraveného vychlazeného korpusu, uhladíme stěrkou.

  17. 14. Ozdobíme zbylou citrónovou polevou a to tak, že lžičkou vedeme linky polevy cca 1 cm široké, zleva doprava, odshora dolů dokud celou polevu nespotřebujeme. Následně nožem vedeme odshora dolů jemný řez, cca 5 mm hluboký a vytvoříme ozdobu.

  18. 15. Necháme vychladit v lednici, alespoň 6 - 8 hodin, ideálně přes noc.

  19. 16. Před odstraněním formy projedeme nožem po vnitřním okraji formy a oddělíme cheesecake od formy.

  20. 17. Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!