Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

3 kg okurky nakládačky
2 ks menší cibule
1 ks mrkev
Kousek křenu
Bobkový list
nové koření
celý pepř
hořčičná semínka
kopr
Voda
Ocet
Cukr
Sůl

Postup přípravy receptu

  1. Okurky řádně omyji, případně očistím kartáčkem.

  2. Svařím nálev z vody, octa (2:1), koření, soli (přiměřeně), cukru a cibule. Vařím asi 15 minut.

  3. Do větší sklenice na dno naskládám cibuli na kolečka, očištěnou mrkev na kolečka a kousek oloupaného křenu, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 8 kuliček celého pepře a snítku kopru. Na to naskládám natěsno okurky. Vrstvy prokládám kolečky cibule, mrkve a snítko kopru. Na vrch přidám ještě snítku kopru.

  4. Vše zaliji scezeným ještě horkým nálevem až po okraj.

  5. Sklenici řádně uzavřu a sterilizuji na 80°C 15 minut.

  6. Poté sklenice s okurkami uložím do chladu a temna. Po týdnu jsou připravené ke konzumaci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!