Nakládaná vepřová kýta dušená v mléce

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové kýty
200 ml suchého bílého vína
50 ml olivového oleje
100 g libové slaniny vcelku
3 stroužky česneku
500 ml mléka
hladká mouka
máslo
čerstvý rozmarýn
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky a spolu s plátky česneku a lístky rozmarýnu vložíme do mísy.

  2. Opepříme a zalijeme olivovým olejem a bílým vínem.

  3. Přikryjeme a dáme na 2 dny do ledničky.

  4. Maso vyndáme, pečlivě osušíme, osolíme a obalíme v hladké mouce.

  5. V kastrole rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, přidáme maso a na nižší teplotě ho opékáme ze všech stran dohněda.

  6. Zalijeme mlékem a na velmi nízké teplotě dusíme přikryté asi 1,5-2 hodiny.

  7. Omáčku na závěr odpaříme do zhoustnutí a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citrónové šťávy. Pokud by mléko vytvořilo nevzhledné sraženinky, můžeme omáčku trochu projet ponorným mixérem - jen tak, aby kostičky slaniny zůstaly vcelku.

  8. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!