Nadýchaný a vláčný mazanec

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
1 droždí
400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
120 g cukr krupice
3 žloutky
100 g másla
50 g tuku na pečení
50 ml rumu
200 ml mléka
1 lžíce sladěnky (nemusí)
citronová kůra
sůl
Na potření:
žloutek + trocha mléka

Postup přípravy receptu

  1. Pekárna program - TĚSTO. Z droždí, sladěnky, mléka a trošky mouky uděláme kvásek. Rozehřejeme máslo a tuk, aby při přidávání k ostatním přísadám nebyl horký. Vše přidat ke kvásku a nechat vykynout v pekárně.

  2. Po vykynutí uděláme buď mazanec nebo tvary jaké chceme. Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní už teď. Výtvory potřeme žloutkem s troškou mléka a dáme do trouby.

  3. Houstičky pečeme na 170°C. Mazanec pečeme na 150°C a po utvoření nahnědlého povrchu mazanec přikryjeme pečícím papírem, aby se mohl dopéct ještě uvnitř a neměl spálenou kůrku. Špejlí zkoušíme, zda je uvnitř upečený.

  4. Po upečení potřít tukem nebo máslem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!