Mrkvový dort s citrónovou polevou

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
1 balíček vanilkového cukru
4 vejce
480 g nastrouhané mrkve
250 g celozrnné mouky
100 g vlašských ořechů
200 ml slunečnicového oleje
150 g třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
pomerančová štáva z půlky pomeranče
Krém:
300 g mascarpone
250 g tvarohu – polotučného
100 g smetanového jogurtu
1 balíček vanilkového cukru
50 g moučkového cukru
pomerančová šťáva z půlky pomeranče
lžíce rumu – lépe kvalitního
Poleva:
2 lžíce citrónové šťávy
100 g cukru
2 lžíce horké vody

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve předehřejeme troubu na 180°. Připravíme korpus. Smícháme vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou šťávou a olejem. Ve druhé míse smícháme suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, skořici.

  2. Obě směsi smícháme dohromady a nakonec přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy – mně nevadí i větší kousky ořechů. Vše dáme do dortové formy (já měla průměr 26 cm). V předehřáté troubě necháme péct 1 hodinu.

  3. Těsto po hodině zkontrolujte a píchněte do něj špejlí, zda není lepkavé. Popřípadě nechte péct déle. Mezitím, kdy se peče korpus, připravíme krém. Smícháme mascarpone, tvaroh, cukr, pomerančovou šťávu, jogurt. Z toho všeho vyšleháme krém. Krém dáme do lednice, než bude upečené těsto.

  4. Stále zbývá čas, tak připravíme i polevu. Smícháme horkou vodu s citrónovou šťávou a přidáme cukr. Metličkou mícháme, dokud nebude mít tužší konzistenci. Přidáváme množství cukru či citrónu, aby to bylo hustší.

  5. Nyní je vše hotové. Upečený korpus necháme na 30 minut vychladnout, aby měl pokojovou teplotu. Poté korpus rozřízneme na dvě poloviny. Máme nyní dvě patra dortu. První patro natřeme polovinou krému. Položíme druhé patro korpusu a vršek i boky dortu potřeme krémem. Necháme v lednici vychladnout alespoň 1 hodinu. Nakonec na dort nalijeme (rozetřeme) citrónovou polevu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!