Mramorový dort s čokoládovým krémem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 240 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g hladké mouky
- 1 necelý prášek do pečiva
- 150 ml oleje
- 100 ml horké vody
- 2 lžíce kakaa
- Krém:
- 1 čokoládový pudink
- 300 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- 250 g másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- Marcipán:
- 300 g moučkového cukru
- 150 g sušeného polotučného mléka
- 1 lžička oleje
- 2 lžičky medu
- 1 lžička mandlové tresti
- trochu vody
Postup Mramorový dort s čokoládovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Bílky ušleháme s polovinou cukru zvlášť.
Zbylý cukr + vanilkový cukr přidáme ke žloutkům a společně šleháme, dokud hmota nezesvětlá.
Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání přiléváme olej a vodu. Potom přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh.
Třetinu těsta přelijeme do jiné mísy a obarvíme kakaem.
Formu vymažeme a vysypeme moukou, střídavě dáváme 1 lžící kakaového těsta a 2 lžíce světlého těsta (těsto lžící vléváme stále na prostředek přes sebe do vypotřebování obou těst, do stran se rozlévá samo).
Vložíme do trouby na 180 stupňů a pečeme asi hodinu (je potřeba zkoušet špejlí, jestli se těsto lepí).
Krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, ještě, než pudink sundáme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit, pak všleháme asi 50g másla.
Necháme za občasného míchání vychladnout.
Pak zašleháme postupně zbytek másla a podle chuti dosladíme.