Mramorový Cheesecake pro Anselma

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
150 g grahamových sušenek (můžou být i BeBe sušenky/modré balení)
15 g cukru (třtinového)
25 g másla
Cake (dort):
560 g tvarohového sýra (Philadelphie, Lučina)
170 g cukru
140 g vajec
15 g žloutků
75 ml smetany na šlehání
7,5 ml vanilkového extraktu
60 g hořké čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rozdrtíme sušenky, do kterých přidáme máslo a 15g cukru (množství cukru záleží na druhu sušenek, jak moc jsou sladké) až se všechny ingredience spojí, vtlačíme směs do vymazané dortové formy (já našla jen velkou, takže dort není tak vysoký).

  2. Smícháme tvarohový sýr, cukr, a sůl, mixujeme na střední rychlost, cca 3 minuty.

  3. Zvlášť ušleháme vajíčka a žloutky, poté je přidáme po čtvrtinách (ve 4 fázích) do krému, po každém přidání řádně promícháme.Jako poslední přidáme smetanu s vanil. extraktem a mixujeme směs do hladka!

  4. Pokud chceme mít dort mramorový, odebereme cca čtvrtku krému a přidáme do ni rozehřátou čokoládu.

  5. Nejprve vlijeme samotný krém do formy, na vrch sušenkového těsta.

  6. Poté přilijeme krém čokoládový ve tvaru kruhu nebo spirály a pak už jen špejlí doupravíme, pozor ať špejlí neprotrhnete sušenkové dno!

  7. Pečeme ve vodní lázni na 160°C (já balím dno formy do alobalu a tak ji postavím do většího pekáče s vodou) cca 75 minut, po vytažení z trouby nechte 2 minutky odstát, zabalte i s formou do papírové tašky, či pytlíku (ne igelitovou, na té se sráží pára, která stéká na dort!)-udrží dort krásně vláčný a během chladnutí nepopraská.

  8. Vychlaďte přes noc v lednici!

  9. Během pečení se můžete zabavit čokoládovou dekorací- pomocí rozehřáté čokolády, lžičky a špejle, nakreslete libovolný tvar na kousek pečícího papíru a dejte na 20 minut do mrazáku! Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!