Mramorová podkova s domácím marcipánem

Recepty, Dorty

Suroviny

Na mramorový korpus:
8 vajec
480 g mletého cukru
2 vanilínové cukry
300 ml oleje
200 ml vroucí vody
500 g hladké mouky
2 prášky do pečiva
3 PL kakaa
Na náplň:
2 másla ušlehané
plechovka Salka
1 máslo ušlehané
káva
2-3 lžíce cukru
Dále:
domácí marcipán na potáhnutí
cukrářské zdobení
(místo marcipánu můžeme ozdobit krémem a dozdobit dle fantazie)
Na domácí marcipán:
250 g sušeného mléka
500 g cukru moučka
1 PL mandlového aroma
2 lžíce vody
3-4 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. V míse si ušleháme bílky s polovinou cukru, na hustý sníh, v druhé míse si ušleháme žloutky s vanilínovými cukry a zbylou polovinou cukru.

  2. Pořádně vyšleháme asi 20 minut, pak přidáme olej s vroucí vodou, mouku s prášky do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

  3. Třetinu těsta odeberu a vmíchám do ní kakao. Do připravené vymazané a vysypané dortové formy si pak střídavě vždy do středu dám první 2 lžíce světlého těsta, a do ní lžíci tmavého těsta, a tak pokračuji celou dobu, až spotřebuji všechno těsto.

  4. Vložím do předehřáté trouby na 170°C, a zvolna pečeme - každý podle trouby, tak aby nám krásně naskočil a nebyl spálený - raději troubu snížíme.

  5. Peču asi 40 minut, po vychladnutí korpus na dvakrát překrojíme a plníme náplní bud klasickou máslovou s rumem, nebo salkovým krémem, či z vaječného koňaku, nebo kávovým krémem.

  6. Já jsem plnila salkovým i kávovým. Kávový krém si připravíme tak, že do kastrolku dám uvařenou silnou zrnkovou kávu 250ml, přidám k ní 2 lžíce hladké mouky a uvařím v kaši, za stálého míchání, pomáhám si ruční metličkou.

  7. Dám vychladit a mezitím si ve šlehači ušlehám máslo se 2-3 lžícemi cukru, pak zvolna zašlehám vychladlou kávovou masu, dobře vyšlehám asi 15 minut, naplním dort, střídavě salkovým jednu vrstvu, pak přiložím druhý plát a potřu kávovým krémem.

  8. Dort slepím, celý dort po obvodu potřu salkovým krémem, potahnu domácím marcipánem, dozdobím a pokud nemám marcipán tak postříkám krémovými hvězdičkami, boky obalím v kokose a nebo mletých oříškách...dle možností, dozdobím dle fantazie.

  9. Domácí marcipán - mléko i cukr - obě suroviny prosijeme a dáme do mísy, pak přidáme 1 pol. lžíci mandlového aroma, tři lžíce medu a 2 lžíce vody, zpracujeme v masu, přitom si pomáháme rukama namočenýma v teplé vodě, ale pozor nesmíme marcipán moc máčet, aby neřídl!!! jenom ruce namáčet v misce s teplou vodou, po řádném zapracování se nám vytvoří krásná hladká hmota, kterou si dopracujeme za pomocí bramborového škrobu, jenom zlehka, tak aby se nelepila, můžeme použít, je možno obarvit část potravinářskými barvičkami, buď gelovými či práškovými, dle možností...a nebo necháme jenom bílou...ale pozor pokud děláme marcipán, tak od něj nikdy neodcházíme, ale celý ho dopracujeme, jinak se nám tam vytvoří bílé hrudky, celé zpracování mi vyšlo na deset minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!