Moučník Porta Coeli královny Konstancie Uherské

Recepty, Moučníky

Suroviny

150-180 g hladké přesáté mouky
110-120 g Hery
40 g moučkového cukru (přesátý)
1 žloutek
zrnko soli
1 lžička citronové kůry
1,5 polévkové lžíce citronové šťávy
Náplň
2 větší jablka
1-2 mrkve
3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce medu
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout asi půl hodiny.

  2. V mezičase si připravíme náplň. Nastrouháme jablka bez slupky, mrkev, citronovu kůru, přidáme mleté vlašské ořechy, med a vše spojíme.

  3. Odpočinuté těsto vyválíme na tenký plát. Obkreslíme formu-viz foto, aby těsto přesně odpovídalo její velikosti a dáme ho do formy. Zbytek těsta budeme potřebovat na zakrytí moučníku. Těsto vyválíme, uděláme opět rádýlkem kruh, aby vznikl kulatý plát těsta a do něj malým vykrajovátkem vykrajujeme květinky. Pracujeme na pomoučněném válu, aby se těsto nepřichytávalo.

  4. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto a zakryjeme vykrájeným horním dílem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 170°C asi 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!