Motaný makový / ořechový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 280 g polohrubé mouky
- 140 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- sůl - špetka
- 5 lžic mléka
- 20 g droždí
- 1 plnější lžička cukru krupice
- Náplň:
- 250 g mletého máku nebo ořechů
- cca 180 g cukru krupice, dle chuti
- 4 lžíce rumu
- citronová kůra dle chuti
- skořice mletá, není nutná
- mléko dle potřeby
Postup Motaný makový / ořechový závin
Postup přípravy receptu
-
Těsto: z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, který přidáme do mísy s moukou, vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě asi půl hodiny odpočinout.
Mletý mák nebo ořechy krátce podusíme s cukrem, rumem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nebo skořicí a mlékem (cca 300 ml), za častého promíchání na středně hustou kaši, která půjde po zchladnutí dobře roztírat na těsto.
Odleželé těsto rozválíme na pečícím papíru na slabší obdélníkový plát, který potřeme zchladlou náplní a stočíme do závinu. Ten podélně v polovině rozkrojíme na dva díly, kdy na jedné straně nedokrojíme zcela, aby závin stále držel pohromadě. Rozkrojené díly přes sebe překládáme tak, že řeznou plochu necháváme směrem nahoru. Konec závinu k sobě přimáčkneme a podsuneme kousek pod závin.
Takto připravený závin dáme do předehřáté trouby (bez kynutí) na 170 stupňů na cca 40 minut. Pečeme dozlatova. Po zchladnutí, před podáváním, můžeme pocukrovat.