Mokka dort plněný šlehačkou

Recepty, Dorty

Suroviny

4 vejce
300 g cukru
1 vanilkový cukr
40 g másla
1/2 lžičky soli
200 ml plnotučného mléka
2 lžičky prášku do pečiva
200 g polohrubé mouky
Kávový sirup:
1 šálek silné černé kávy
150 g cukru
1 lžíce rumu
Náplň:
3 kelímky 33% šlehačky
3 ztužovače do šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Obkreslíme dno dortové formy 23 cm široké 5x a vystřihneme. Zalijeme šálek silné kávy. Do mísy dáme celá vejce, ušleháme je do pěny a vmícháme do nich sůl, cukr, vanilkový cukr a rozšleháme do pěny. Troubu zapneme na 180 °C. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme máslo a necháme vzkypět. Do mouky přidáme prášek do pečiva a rychle zpracujeme s vaječnou hmotou, horkým máslovým mlékem a prošleháme.

  2. Dno dortové formy vymažeme ztuženým tukem, přilepíme jeden kruh pečícího papíru, potřeme olejem a sběračkou nalijeme těsto po okraj, rovný s formou a opatrně dáme do trouby na 1 drážku na 13 minut péct dozlatova. Já mám ještě jednu formu, tak ji naplním a jak první placku vytáhnu, tak dám péci druhou. Nemáme-li, tak ji rychle zchladíme. Takhle upečeme všech 5 placek, které necháme vychladnout. Po vychladnutí je otočíme a stáhneme opatrně papír, který nejdříve uvolníme na krajích. Než vystydnou placky, kávu vaříme s cukrem za stálého míchání na malém ohni asi10 minut, pak ji ochutíme rumem. Kastrolek dáme vychladnout a ušleháme šlehačky se ztužovačem.

  3. Odebereme stranou 1/3 ušlehané šlehačky. Na pečící papír dáme jednu placku vrchem dolů, potřeme slabě sirupem, v míse na šlehačce uděláme kříž a jedením dílkem potřeme placku. Další placky již klademe pečeným spodkem na šlehačku a pokaždé natřeme sirupem a pak šlehačkou. Máme-li dort slepený, tak vrch potřeme zbylou šlehačkou, pak boky a ozdobíme lehce vrch. Dozdobíme strouhanou čokoládou a čokoládovými zrny kávy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!