Meruňkový koláč z křehkého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Křehké těsto: (tzv. Short Crust Pastry)
175 gramů hladké mouky
Špetka soli
14 gramů (půl lžíce) cukru krystal
113 gramů hodně studeného másla
cca 50 ml studené vody
Meruňky:
8 velkých meruněk rozkrojených na 6 kousků
Špetka soli
30-60 gramů cukru krystal napůl s třtinovým
Sekané mandle

Postup přípravy receptu

  1. Promícháme mouku, cukr a sůl.

  2. Přidáme máslo na malé kostičky a šleháme cca 20 sekund, než se máslo obalí moukou. Pak pomalu přilíváme vodu a šleháme na maximum, až směs po zmáčknutí prsty drží pohromadě, nešleháme déle jak 30 sekund.

  3. Uděláme z těsta kuličku, zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do do ledničky. Těsto vytáhneme, vyválíme z něj na pomoučeném válu kulatou placku a dáme cca na dalších 10 minut do mrazáku.

  4. Mezitím si připravíme meruňky, které rozkrájíme a posypeme cukrem. Meruňky poklademe na rozválené těsto řezem nahoru pár centimetrů od okrajů a posypeme trochou mandlí.

  5. Okolní těsto opatrně jakoby zabalíme směrem nahoru, jako je na fotce.

  6. Pečeme na plechu s pečicím papírem cca 40 minut na 200°C, než je krusta zlatohnědá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!